fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Jedinstvenost peruanske make

Default Sub-Title Banner

Psssst – sve tajne peruanske make!

By In preporučljivo On 29/03/2016


Maka je peruanska biljka izuzetnih karakteristika o kojoj muškarci jos iz vremena Inka i sve do danas, međusobno razgovaraju u tajanstvenom poverenju.

Njen latinski naziv je Lepidium meyenii, zovu je još i zlatna maka a na zapadu je poznata kao Peruvian Maca. Zbog svojih velikih potencijala dobila je nadimak peruanski zen-sen, iako biljka maka nema nikakve veze s zen-sen biljkom, ako izuzmemo činjenicu da se kod obe biljke u lekovite svrhe upotrebljava koren.

Biljka maka raste u planinskim predelima Perua, na izrazito velikim nadmorskim visinama, što znači da je veoma otporna. Uopšteno je rasprostranjeno mišljenje da otporne biljke u sebi sadrže supstance koje i nama mogu preneti slične osobine.

Ova odvažna biljka ima kvrgav koren koji izgledom najviše podseća na rotkvu, velicine od 3 do 6 centimetara. Boja korena varira od svetlo žute, preko roze, do tamno ljubičaste, pa čak i crne.

Peruanski maka koren sadrži izrazito visoke količine aminokiselina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata, do te mere da se njegove nutritivne vrednosti mogu porediti sa onima koje krase žitarice. Pa da nabrojimo najbitnije: kalcijum, gvožđe, natrijum, magnezijum, fosfor, cink, zatim vitamine B1, B2, B12, E i C. Vredi napomenuti da ova biljka sadrži 20 različitih aminikiselina i 7 od ukupnih 11 esencijalnih aminokiselina, koje se ne mogu izgraditi unutar ljudskog organizma nego je potrebno unositi ih kroz hranu.

U nedostatku raznovrsnih namirnica koje nam mogu obezbediti sve životno potrebne materije dobro su došli prirodni suplementi. Jedan od njih je upravo mleveni koren peruanske make u kojem se kriju čudesne moći prirode.

Lekovita svojstva peruanske make

1. Kontinuirana upotreba korena make oslobađa od hroničnog umora, dovodi do podizanja nivoa energije i izdržljivosti organizma.

2. Maka koren poboljšava mentalne sposobnosti, na prvom mestu koncentraciju i pamćenje.

3. Usporava proces starenja kože i razvoj osteoporoze.

4. Podstiče zarastanje rana.

5. Maka koren sadrži materije koje deluju kao analgetici, tako da može otkloniti blaže bolove. Uz to ima blago sedativno dejstvo.

6. Ipak, biljka peruanska maka najpoznatija je po tome što pomaže u uspostavljanju hormonske ravnoteže.

7. U poslednje vreme peruanska maka postala je sinonim za efikasno prirodno sredstvo koje reguliše funkciju polnih žlezda, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

8. Pošto utiče na stabilizaciju nivoa progesterona i estrogena, ublažava simptome PMS-a i regulise menstrualni ciklus kod žena.

9. Podiže nivo plodnosti kod muškaraca i omogućava im kvalitetniji seksualni život, jer isto tako povoljno deluje na regulaciju nivoa testosterona koji ima direktan uticaj na polni nagon.

10. Biljka maka korisna je osobama oba pola u srednjim godinama, tačnije u periodu menopauze kod žena i andropauze kod muškaraca, jer ublažava neke od karakterističnih simptoma koji se mogu ispoljiti tokom tog procesa. To su na primer: umor, nesanica, depresija, preosetljivost na stres. Dakle, povoljno utiče na proces regulacije hormonalnog disbalansa u periodu menopauze i andropauze.

Žene koje koriste Maku primećuju povećan nivo energije, povećanu sposobnost podnošenja stresa, zdrave nivoe libida i plodnosti, a one u menopauzi smanjenje naglih napada vrućine i noćnog znojenja. Maka je sve priznatija kao adaptogen odnosno biljka koja ima sposobnost da balansira hormonalne nivoe na prirodan način i vitalizira celokupan organizam.

Poremećeni nivoi estrogena kod žena dovode do raznih neprijatnih stanja tokom menopauze koji uključuju nagle promene raspoloženja, nesanicu i napade vrućine i znojenja. Adaptogena svojstva Make mogu vremenom normalizovati nivoe estrogena na prirodan način naspram klasične hormonalne terapije koja može biti opasna.

Posebne doprinose Maka pokazuje na polju podržavanja ženske plodnosti jer ova biljka obezbeđuje svojim sastavom neophodne nutrijense reproduktivnom sistemu, poboljšava redovnost menstrualnog ciklusa i pozitivno deluje na lučenje gonadotropnih hormona.

 

www.priroda-leci-sve.com


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com