fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Kakao - hrana Bogova

Default Sub-Title Banner

Za kakao je malo reći da je to zdrava namirnica

By In preporučljivo On 08/04/2016


Za kakao je malo reći da je to zdrava namirnica. Mnogo je bliže i istinitije reći da je to vrlo moćna namirnica, ili baš kako stoji u naslovu članka “hrana bogova”, kako ju je nazvao Švedski botaničar Linne “”Theobroma cacao L”. (gde “theobroma” upravo znači “hrana bogova”).
Kakao se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac. Kakaovac je malo (4–8 m visine) vazdazeleno stablo iz porodice malvaceae (nekada  pripisivana zastareloj porodici Sterculiaceae – lajničevke), rasprostranjeno duboko u tropskim šumama i tropskim regijama južne Amerike. U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini 200-400 metara, u području Amazone i u blizini reke Orinoko. Kakao je u Evropu prvi doneo Kristofer Kolumbo 1502 goine.

 

Plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade. Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500 grama. U plodu unutar belog mesa nalazi se 20-60 semenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.

Zašto je u stvari kakao tako moćna namirnica, s pravom nazvana “hrana bogova”?
Zbog svog satava i uticaja na ljudski organizam.

Kakao:

•    štiti organizam od uticaja slobodnih radikala
•    smanjuje stres i depresiju
•    štiti od bolesti srca i krvnih sudova
•    štiti od mnogih vrsta raka
•    odličan je izvor gvožđa
•    reguliše nivo šećera i holesterola
•    potiče bolje pamćenje i koncentraciju
•    smanjuje opasnost od srčanog udara
•    pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Kakao sadrži…

–  Teobromin – sastojak vrlo sličan kofeinu.
–  Više od 300 hemijskih materija s pozitivnim učinkom na zdravlje.
– Bogatstvo antioksidanasa koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma jer ga štite od  bolesti i slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja. Kakao sadrži najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom na svetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole – katehine (za koje se veruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti) i epikatehine. Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno!
– Bogatstvo minerala koji pomažu u borbi protiv stresa. Posebno je bogat magnezijumom koji je odgovoran za preko 300 procesa u organizmu – od probave, do rada srca i mozga. Kakao je takođe izvrstan izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C.
– PEA (feniletilamin) – skup spojeva koje vaš organizam luči kada ste zaljubljeni, pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao.
–  Serotonin i dopamine – hormoni sreće.
–  Omega-6 masne kiseline koje hrane mozak i pomažu celokupnom funkcionisanju organizma.
Prema rezultatima istraživanja sprovedenog na Australijskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovno konzumiraju kakao imaju znatno bolji krvni pritisak i manju opasnost od srčanih oboljenja i infarkta.
Zbog svega navedenog, uvrstite kakao u Vašu svakodnevnu ishranu. Ali u čistom, organskom obliku. Nemojte se zavaravati da jedući običnu čokoladu, koliko god ona crna bila, unosite u organizam zdravi kakao. Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagreva i gubi svoja nutritivna i lekovita svojstva.

Neka hrana bogova bude i Vaša hrana!

text preuzet: zivetizdravo.blogspot.rs

Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com