fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Orašasti plodovi - da ili ne?

Default Sub-Title Banner

ORAŠASTI PLODOVI – DA ILI NE?

By In preporučljivo On 08/12/2015


Orašasti plodovi često se mogu naći na listi nezdravih namirnica . Za fabrički obrađene odnosno pržene , posoljene ili umočene u čokoladu ta tvrdnja vredi , no ako su neobrađeni i sirovi , oni su pravi rasadnik zdravlja .

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition dokazala je kako se unos orašastih plodova u organizam ne mora ograničavati . Naime , ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamenu za drugu hranu , više gube na težini i imaju tanji struk .

Premda se ne može govoriti o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju obima struka , rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne goje , a odlični su i za zdravlje krvnog sistema .

Orasi su bogati alfa – linolenske kiseline , pa tako štite srce u vreme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo . Stres obično dovodi do pada imuniteta , ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E , vitaminima B grupe i magnezijumom , sačuvaćete imunitet .

Bademi , lešnici , kikiriki , brazilski orasi , domaći orasi i cashev orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti , pokazuje studija sa Harvarda . To je zato što orašasti plodovi mogu smanjiti LDL holesterol . Osim toga , nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće , te vlakna koja štite srce . Orašasti plodovi bogati su i argininom , aminokiselinom koja pomaže da krvne sudove budu opuštene .

Ishrana bogata pistaćima može donekle štititi od razvoja raka pluća , pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Cancer Prevention Research Conference . Naučnici misle da ključnu ulogu igra gamma – tokoferol , tip vitamina E.
Studija iz 2010. objavljena u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava loš LDL holesterol za 7,4 posto . Osim toga , koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto .

Brazilski orasi su puni selena i mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate , pokazala je studija sprovedena u Holandiji . Naime , muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 posto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije .

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi sa godinama . Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima grupe B.

Dve šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost , mobilnost i morfologiju , pokazuje studija sa UCLA

 

(korišćen text: http://slatki-grijeh2.blogspot.ba/)


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com