Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Hrana kao lek!

Default Sub-Title Banner

Ako niste znali…

By In preporučljivo On 30/05/2016


Kada vas boli glava ili imate gorušicu, verovatno spas pronalazite u tabletama. No, jeste li ikada probali uobičajene tegobe izlečiti namirnicama koje već imate u kuhinji? Neke biljke i začini, koje popravljaju ukus vašim jelima, imaju blagotvorno delovanje na zdravlje i mogu pomoći kod svakidašnjih tegoba kao što su gorušica, glavobolja, bolovi u sinusima i brojne druge.

Za gorušicu

Gorkasti začini kao što je kurkuma smanjuju nivo želudačne kiseline, ubrzavaju prolaz hrane kroz digestivni sistem i sprečavaju nastanak žgaravice. Kada imate gorušicu slobodno pronađite spas u kurkumi. Gorušicu možete u potpunosti sprečiti ako ćete kurkumu dodavati u jela za koja znate da izazivaju gorušicu.

Za glavobolju

Kada vas glava nepodnošljivo boli, prokuvajte malo ruzmarina. Ruzmarin će proširiti krve sudove i poboljša cirkulaciju. Stavite jednu kašičicu ruzmarina u šoljicu vruće vode, pokrijte i ostavite da stoji 10 minuta. Procedite i popijte.

Ili koristite đumbir koji takođe podstiče širenje krvnih sudova i povećava dotok krvi na području vrata i glave. Narendajte malo đumbira i dodajte u salatu, varivo ili supu.

Za bolove i pritisak u sinusima

Ako sinusi otpuštaju sluz koja je gusta, to je prvi znak upozorenja. Spas potražite u timijana koji ima moćna antiseptička svojstva i tradicionalan je lek za infekcije respiratornog sistema. Pomešajte 1-2 kašičice timijana sa šoljom vruće vode i pustite da stoji 10 minuta. Procedite i popijte.

Za ubode insekata

Ubode insekata možete ublažiti pomoću eteričnog ulja peperminta. Utrljajte malo ulja na mesto uboda i odmah ćete osetiti olakšanje. Pepermint će smanjiti potrebu za češanjem uboda i on će mnogo pre zarasti s puno manje oticanja i svraba. Ovo ulje nemojte koristiti u blizini očiju i na ugrizima ili ubodima otrovnih pauka ili zmije.

Za zubobolju

Zubobolja je jedna od najgorih vrsta bola, a za nju je dobar klinčić. Možete koristiti sušeni karanfilić ili pak eterično ulje karanfilića. Stavite klinčić na mesto boli, okrenite ga prema dole i držite dok bolovi ne popuste. Ako ćete koristiti ulje karanfilića, njime namočite gazu i prislonite ju uz zub.

Ili koristite semenke susama koje imaju brojna lekovita svojstva. Prokuvajte semenke susama u vodi, pustite da se ohlade i stavite ih na zub koji vas boli.

Za grip i prehladu

Tradicionalni biljni lekovi su jako efikasni za ublažavanje simptoma gripa i prehlade. Spas možete pronaći u bilo kojem citrusnom voću i gotovo svim vrstama biljnih začina. Pomešajte malo narendanog đumbira sa 1 štapićem cimeta, 1 kašičicom korijandera, 3 čena belog luka, 1 kriškom limuna i 2 šolje vode. Prokuvajte sve sastojke i pustite da se kuvaju oko 15 minuta. Procedite i pijte smesu svaka 2 sata.

www.centarzdravlja.rs


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins