fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Ni zamene za šećer nisu sve zdrave

Default Sub-Title Banner

Da li je slatko uvek i najslađe?

By In preporučljivo On 11/08/2016


Mnogi veštački zaslađivači imaju isto ili čak više fruktoze nego najslađa od „četiri bele smrti“. Preradom belog šećera organizam gubi minerale i vitamine, potrebne za metabolizam

ŠEĆER nazivaju jednom od „četiri bele smrti“, a poslednjih godina se označava kao jedan od glavnih krivaca za gojaznost, srčane bolesti, rak, oštećenje moždane funkcije. Tako rafinisani, beli šećer postaje jedan od glavnih neprijatelja zdravlja, jer ne samo da preradom gubite minerale i vitamine, potrebne za metabolizam, već to dovodi do opeterećenja pankreasa i nadbubrežne žlezde, kao i membrane krvnih sudova, koje počinju da talože holesterol.

Konzumiranje previše šećera, naročito skrivenog u raznim namirnicama, iako nas snabdeva viškom kalorija, u stvari crpi našu energiju, smatra Dajen Sanfilipo, nutricionista i autor knjige „Detoksikacija od šećera za 21 dan“.

Zbog narastajućeg problema gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnoh bolesti i njihove povezanosti sa načinom ishrane i prevelikom konzumacijom prostih ugljenih hidrata, naročito šećera, Američka asocijacija za srce je još 2009. donela nove preporuke. Po tim preporukama, Amerikanci moraju da značajno smanje unos šećera, muškarci na 120 kalorija dnevno (šest kašičica), a žene na 100 kalorija za dan (pet kašičica). Toliko šećera nalazi se u samo jednoj maloj čaši soka.

Imajući to u vidu, mnogi su pohitali da nađu zamene za šećer, naročito one koje imaju malo kalorije. Veštački zaslađivači su mnogo slađi od običnog šećera, pa mogu da se koriste u malim količinama.

Ali, već godinama se vodi debata o štetnosti veštačkih ili niskokaloričnih zaslađivača, naročito najrasprostranjenijeg, aspartama. Dva odvojena istraživanja, dansko i italijansko, potvrdila su štetnost aspartama, na deklaracijama označenog kao E951. Dansko istraživanje, obavljeno na 59.334 trudnica, pokazalo je da prekomerna upotreba zaslađenih gaziranih napitaka, koji su veštački obojeni, povećava opasnost od prevremenog rođenja bebe za 29 odsto u odnosu na prosek.

Osim veštačkih zaslađivača, čija je popularnost naglo splasla posle višegodišnje debate o njihovoj štetnosti po organizam, umesto šećera mogu da se koriste brojne prirodne zamene.

Ali, čak i sa prirodnim zamenama za šećer treba biti veoma oprezan, upozoravaju stručnjaci. Na primer, agava sirup je nekada preporučivan kao jedna od najzdravijih alternativa šećeru. Sada je na „crnoj listi“ zbog visokog sadržaja fruktoze, koja podiže holesterol, povećava glikolizirani hemoglobin (indikator za dijabetes), i doprinosi insulinskoj rezistenciji, koja je rizik za dijabetes tipa dva.

Mnogi takozvani „zdravi“ zaslađivači imaju isto ili čak više fruktoze nego običan šećer (na primer agava). To ove zaslađivače trpa u isti koš sa šećerom, među „loše ugljene hidrate“, koji nemaju vitamine, ni minerale već prazne njihove rezerve u telu, a s druge strane izazivaju skok šećera u krvi. Uz to, podjednako kao i šećer ostavljaju manjak B vitamina i minerala, izazivajući kod ljubitelja slatkog umor i manjak energije. To uvodi u začarani krug jedenja šećera i žudnje za još slatkog.

Stručnjaci preporučuju da se pri izboru alternative za šećer obrati pažnja koliko ta zamena ima fruktoze i glukoze i koliki je njen glikemijski udar (koliko brzo podiže šećer u krvi). Neki nutricionisti tvrde da nam čak zamene za šećer nisu ni potrebne, i da proste ugljene hidrate treba uzimati iz voća.

Kao jedna od najpoželjnijih zamena za šećer u poslednje vreme se preporučuje biljka stevija, jer ne podiže nivo šećera u krvi i nema kalorija, a oni koji osim slatkog ukusa žele da namirnicama unesu i nešto hranljivih materija biraju melasu i med, kao ili šećer od kokosove palme.

PRIRODNE ZAMENE ZA ŠEĆER

 

* Javorov sirup
Izvor: Javorovo drvo, posebnim načinom prerade dobija se sirup

Za: Ima visok sadržaj saharoze, a malo fruktoze, i dokazano je da sadrži antioksidante.
Protiv: Ipak sadrži fruktozu

* Agava sirup
Izvor: Sok od lišća plave agave
Za: Veoma je intezivne slatkoće, pa se koriste manje količine nego šećer
Protiv: Ima veoma mnogo fruktoze, od 75 do 90 odsto, što je više čak i od kukuruznog sirupa. To znači da ga organizam ne metaboliše dobro i da brzo i mnogo podiže nivo šećera u krvi.

* Melasa
Izvor: Nusprodukt procesa proizvodnje šećerne trske

Za: Bogata je svim hranljivim materijama ekstrahovanih iz šećera tokom prerade procesa – gvožđem, bakrom, magnezijumom, cinkom, kalcijumom, kalijumom.
Protiv: Sadrži visok nivo fruktoze.

* Med
Izvor: Cvetni nektar koji skupljaju pčele
Za: Ima antibakterijsko dejstvo, sadrži vitamine i izvor je antioksidanasa. Ima manje kalorija od šećera.
Protiv: Sadrži 40 odsto fruktoze.

* Stevija
Izvor: Lišće biljke stevija
Za: Prirodna je, nema ugljenih hidrata ni kalorija, i ne podiže nivo šećera u krvi. Stevija ima nizak glikemijski indeks i može da bude idealna zamena za šećer, iako je od njega slađa 300 puta.
Protiv: I dalje održava želju za slatkišima (kao i veštački zaslađuivači) izazivajući telo da i dalje žudi za slatkim. Može da ima gorak ukus nekada.

* Ksilitol
Izvor: Ksilitol se izdvaja iz biljnih vlakana bobica, breze i kukuruzne opne
Za: Ima veoma malo kalorija, ne diže nivo glukoze (mogu da ga koriste i dijabetičari), ne uništava zube.
Protiv: Pošto se dobija iz kukuruza, može da potiče od GMO biljke. Takođe može da ima gorak ukus.

* Sirup od smeđeg pirinča
Izvor: Smeđi pirinač se kuva i izlaže enzimima koji ga razbijaju u šećer
Za: Ne sadrži fruktozu
Protiv: Nema ni hranljivih materija, a kako i smeđi pirinač može da sadrži arsen.

* Šećer od kokosove palme
Izvor: Ekstrakt od kokosove palme
Za: Sadrži malo fruktoze, dosta kalijuma i vitamina C.
Protiv: Sadrži fruktozu, i isto ugljenih hidrata i kalorija kao i šećer.

VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI

Mnogi veštački zaslađivači danas se smatraju nepoželjnim pored prirodnih zamena za šećer:

* Aspartam:
Oko 200 puta slađi od šećera, aspartam je niskokalorijska veštački stvorena zamena za šećer. Sadrži enzim problematičan za osetljive osobe, koje ne mogu da ga metabolišu kako treba. Nalazi se u velikom broju dijetetskih proizvoda i industrijske hrane i pića.

* Sukraloza: 

Hemijski stvorena zamena za šećer koja je 600 puta slađa. Problem je što uništava bakterije u crevima, kako one loše, tako i dobre. Mnogo hrane namenjene mršavljenju i one označene kao dijetetske sadrži ovaj veštački zaslađivač.

* Saharin:
Zamena za šećer koja se koristi poslednjih 100 godina i danje je dostupna. To je sintetički zaslađivač 300 puta slađi od šećera i neka istraživanja ga povezuju sa rakom. Nema kalorija, a prolazi kroz telo podizanja nivoa šećera u krvi, preporučivan je dijabetičarima decenijama unazad.

text: novosti.rs


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com