fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Najsnažniji antioksidans na svetu!

Default Sub-Title Banner

Godži bobice

By In preporučljivo On 21/12/2015


Goži bobice mogu da se nabave i kod nas u Srbiji. Sadrže 18 aminokiselina, 21 mineral i popriličan broj vitamina. Na ORAC lestvici koja meri antioksidativna svojstva godži bobice su na ubedljivom prvom mestu.

Godži bobice vekovima se koriste u kineskoj medicini. Poslednjih godina i u Srbiji se može kupiti drvo ovih bobica.

Biljka godži ili goji, potiče sa Tibeta, a zbog crvenih bobica, još je nazivaju crveni dijamant.

Američki stručnjaci je smatraju voćem veka, a istraživanja su dokazala i da plodovi ove biljke sadrže 18 aminokiselina koje su neophodne organizmu, kao i 21 mineral, dosta vitamina i drugih sastojaka koji jačaju imunitet, rekao je jedan od uzgajivača na Izložbi cveća koja je nedavno održana u Domu sindikata u Beogradu, prenosi Mondo.

Objasnio nam je da o tome koliko su godži bobice zdrave govori i to što se nalaze na prvom mestu ORAC lestvice koja meri antioksidativna svojstva, sa 23.000 jedinica na 100 grama ovih bobica. Na drugom mestu je šljiva koja ima samo 5.770 jedinica.

Drvo može da se kupi za 500 dinara i to je zapravo grm koji može da naraste do dva, tri metra u visinu i dva metra u prečniku. Cveta između juna i avgusta, a plodovi – crvene bobice dužine između jednog i dva centimetra – sazrevaju u septembru, oktobru.

Godži se sadi u baštama, plantažama i ne zahteva mnogo nege. Potrebno ga je zaliti samo jednom, kada se posadi, a zahvalan je za održavanje jer može da podnese i dosta niske temperature.

Što se tiče konzumiranja samih bobica, mogu se jesti sveže, ali se uglavnom jedu sušene jer su sočnije i slađe. Sveže bobice se mogu jesti kao dodatak ishrani, a od njih mogu praviti i čajevi, džem, liker, mogu da se koriste i kao dodatak vinu, jogurtu, salatama…

Godži bobice se suše tako što se prostru u tankom sloju i suše u hladu ili na suncu, a mogu se sušiti i u sušarama na temperaturi od 40 do 45 stepeni Celzijusovih. Suve su onda kada postanu smeđurane i mekane.

Iako su ove bobice izuzetno zdrave, ne treba ih baš unositi u neograničenim količinama –preporučeni dnevni unos je između 10 i 30 grama sušenog ploda.

 

text preuzet sa: lepotaizdravlje.rs


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com