Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Semenke crnog kima

Default Sub-Title Banner

Iz prirode, bez ikakvih štetnih posledica!

By In preporučljivo On 11/09/2016


Biljka crni kim (Nigella Sativa) ima izvanredne isceliteljske osobine koje je čine jednom od najmoćnijih medicinskih biljaka poznatih danas.

Crni kim je jednogodišnja biljka čije se semenke koriste u ljudskoj ishrani. Raste do 30 cm u visinu. Cvetovi su bele ili svetlo plave boje i broje pet do deset latica. Plod je čaura sa velikim brojem sjajno-crnih semenki u obliku polumeseca. Seme se koristi kao začin – celo ili samleveno ili za izradu ulja.

Semenke crnog kima se kroz vekove koriste najviše tamo gde i rastu: na bliskom istoku, u severnoj Africi i Indiji.

Danas se seme crnog kima zbog svog specifičnog ukusa koristi kao začin u kuhinjama širom sveta.

Ali osim kao dodatak jelu, ovo seme poseduje bogatstvo značajnih zdravstvenih osobina zbog kojih se svrstava među najdragocenije plodove kroz vreme.

Seme crnog kima sadrži preko 100 hemijskih jedinjenja, uključujući neka koja tek treba da se identifikuju. Osim crystalline nigellone za koji se veruje da je osnovni aktivni sastojak, semenke crnog kima sadrži: timokinon, beta sitosterol, miristinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitoleicku kiselinu, stearinsku, oleinsku i linoleinsku kiselinu, linolenicku i arahidoničku kiselinu, proteine, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, foličnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor…

Crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetnih posledica. Redovno uzimanje će doprineti jačanju i stabilizovanju imunog sistema i tako pomoći kod raznih infekcija i prehlada. Možda je zato bočica sa uljem crnog kima spakovana u Tutankamonov grob, da mu se nađe u zagrobnom životu.

Crni kim održava zdravu mikrofloru želuca i creva i stimuliše rad jetre i bubrega. Stari Egipćani su i to znali pa su ga često uzimali da bi smirili preopterećeni stomak, pogotovo nakon ekstravagantnih gozbi. Osim toga, malo crno seme je korišteno za glavobolju, zubobolju, prehlade, infekcije. A žene kao žene: kraljica Nefertiti, nadaleko poznata po svojoj lepoti, koristila je ulje crnog kima za sjajnu kosu i jake nokte.

Veliki broj istraživanja sprovedenih na semenu crnog kima su pokazala da jedinjenja iz ovog semena pomažu borbi protiv bolesti tako što stimulišu stvaranje koštane srži, prirodnog interferona i imunih ćelija.

Jedna od najčešćih i najefikasnijih upotreba ulja crnog kima je tretiranje problema respiratornog sistema kao što je astma, bronhitis, prehlada. Osim toga, pomaže kod reumatizma, stimuliše menstrualni ciklus i pojačava lučenje mleka kod dojilja.

Ulje crnog kima smiruje nervnu napetost, stišava grčeve u stomaku, stimuliše stvaranje urina, pomaže kod velikog kašlja, poboljšava probavu i reguliše krvni pritisak.

Semenke crnog kima su vrlo efikasne u lečenju apscesa i tumora na očima, stomaku i jetri, ponovo zahvaljujući antitumorskom jedinjenju beta-sitosterol.

Seme i ulje crnog kima takođe pomažu kod sjedecih stanja:

  • stimulišu energiju i pomažu u oporavku od hroničnog umora i bezvoljnosti,
  • neguju i isjeljuju probleme na koži: ekcem, alergije, akne, psorijazu i čireve,
  • rešavaju probleme sa parazitima,
  • kod naduvenosti u trbuhu, dijareje, hemoroida, konstipacije i dizenterije.

Važno je napomenuti da ulje crnog kima nije lek, nego namirnica i pomoćno lekovito sredstvo koje dodatno pomaže i dopunjava efikasnost konvencionalnih terapija.

Upotreba ulja ili semena crnog kima ne deluje na pojedinačni organ ili poremećaj, nego na celokupan organizam i to tako što jača imuni sistem i pomaže detoksikaciji preko organa za varenje i debelog creva.

Ne smemo zaboraviti da samo hladno ceđeno ulje crnog kima zadržava sve korisne osobine.

Lekovita svojstva se gube na 60 stepeni Celzijusa i zbog toga se ne preporučuje zagrejavanje ni kuvanje sa uljem crnog kima.

Posjetite web stranicu sa koje je ovaj prilog kopiran:Ulje crnog kima. Pogledajte is ostale savjete u vezi ove ljekovite biljke.


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins