Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Goji Bobice

Default Sub-Title Banner

“Ključ večne mladosti”

By In preporučljivo On 29/06/2016


U zadnjih nekoliko godina goji bobice su munjevito osvojile evropsko i američko tržište. Stižu s Himalaja gde za njih već znaju stolećima te ih koriste i kao sastojak ne samo u mnogim receptima, već i u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih čak nazivaju „crvenim dijamantima“.

Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metara u visinu. Postoji vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je niža, a Lycium barbarum se više uzgaja na severu, ponajviše u pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša. Plod je narandžasto crvene boje dužine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 semenki. Bobice zrele od jula do oktobra. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se najčešće u trgovinama kupuju sušene čiji slatki ukus podseća na grožđice, ili se mogu nabaviti u obliku čaja i soka. Njihov najveći izvoznik i uzgajivač je upravo Kina.

Zanimljivo je da su u Engleskoj prisutne od kraja 18. veka kada ih je u svoju domovinu doneo Archibald Campbell, vojvoda of Argylla kada su dobile još jedan naziv  Duke of Argyll’s Tea Tree (čajevac) te su bile prihvaćene i kao ukrasna i jestiva biljka. No, tek početkom 21. veka započela je njihova nagla popularnost kao supernamirnice, odnosno namirnice koja je toliko nutritivno bogata da rezultati medicinskih istraživanja navode njene potencijalne pozitivne zdravstvene učinke.

Godži ili ”Gou Qi Zi” je poreklom sa Tibeta, smatra se svetom biljkom koja se koristi više od 6.000 god. Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije a posebno za popravljanje vida. Jedna od najprofitabilnijih voćki za gajenje.

Najizbalansiranija, organski najzdravija hrana, koja omogućava zdrav, srećan i dug život.

 

Koja su svojstva goji bobica?

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtiveka. „Zapadni“ svet ih je „otkrio“ zadnjih desetak godina i svrstao ih u supernamirnice. Zašto?

One se nalaze na prvom mestu američke lestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To je lestvica koja meri antioksidacijska svojstva hrane. Što je položaj na lestvici viši, hrana ima veću sposobnost uništavati slobodne radikale koji, ako su slobodni i ako dolazi do njihovog gomilanja, narušavaju zdravlje, ubrzavaju proces starenja, a time postajemo podložniji nizu degenerativnih promena.

Goji bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica , u poređenju sa šljivama koje su na trećem mestu i u 100 grama imaju „samo“ 5.770 jedinica. Zbog toga se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.

Sadrže 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti tako da u 100 grama ima 370 (kilo) kalorija.

Šta sve sadrže goji bobice?

Ne samo što imaju izuzetno veliku količinu vitamina C i gvožđa (U 100 grama bobica ima 11 mg gvožđa, što je najveći izvor gvožđa u nekoj biljci), sadrže mnoštvo nutrijenata, fitonutrijenata (koji hrani daju boju, ukus, miris i druge karakteristike i nemaju prehrambenu, već pozitivnu funkcionalnu vrednost za ljudski organizam u smislu zaštite od bolesti i preventive), kao što su:

 • 18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih koje su potrebne za život)
 • 6 esencijalnih vitamina (kao što su: riboflavin /vitamin B2/, vitamin B1, C vitamin)
 • 21 mineral (kao što su gvožđe, cink, selen, kalcijum)
 • 8 polisaharida i 6 monosaharida
 • 5 nezasićenih masnih kiselina od koji je važno spomenuti linolnu i alfa-linolensku kiselinu koje su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga
 • beta-sitosterol (koji redukuje količinu kolesterola) i ostale fitosterole
 • 5 karotenoida (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil)
 • mnoštvo fenolnih pigmenata koji imaju antioksidacijska svojstva

Neki podaci o stvarima koje sadrži:

 • Lutein ima izuzetna antioksidacijska svojstva. Usporava odumiranje mrežnjače, što je najčešći uzrok sljepila kod starijih od 65 godina.
 • Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A, važan za zdrav vid.
 • Zeaksantin štiti oči od odumiranja žute pege izazvane delovanjem slobodnih radikala. Pomaže u zaštiti od različitih oblika raka jer veže stanice slobodnih radikala, čime se smanjuje broj stanica tumora.
 • Betain pomoću kojeg jetra proizvodi kolin koji smiruje nervozu, prevencija je nastajanju masne jetre, a pospešuje i pamćenje.
 • Ciperon koji je dobar za srce i kod povišenog krvnog pritiska, a koristi se i u borbi s rakom grlića maternice.
 • Fizalin koji se koristi za liječenje hepatitisa B i koristi se u borbi protiv leukemije.
 • Beta-sitoserol koji ima protivupalna svojstva.

Jedan od važnijih aktivnih sastojaka goji bobica su polisaharidi koji poboljšavaju imunološke funkcije organizma i pomažu u borbi protiv bolesti. Goji bobice imaju važnu ulogu u tradicionalnoj kineskoj, korejskoj, tibetanskoj i japanskoj medicini već dugi niz godina. Danas se koriste jer se smatra da

 • jačaju imunološki sastav
 • poboljšavaju vid
 • poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i dobro deluju na povišen krvni pritisak
 • štite jetru i bubrege
 • pozitivno utiču na ten
 •  na mokraćni sastav i potenciju
 • mogu ublažiti nuspojave hemoterapije i radioterapije
 • kod bolova u leđima
 • dijabetesa.

Čak ih nazivaju „sretne bobice“ zato što kažu da se čovek dobro oseća kada ih redovno konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma. Goji bobice nisu lek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit celog organizma.

Svojstva godži bobica:

Skraćeno ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) u prevodu antioksidativni kapacitet, predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidansa u namirnicama. Toksini oštećuju ćelije i pospešuju prevremeno starenje i zato je ključno smanjiti njihov nivo u organizmu. Godži zbog svojih svojstava je svrstan usupernamirnice. On se nalazi na prvom mestu biljaka po količini antioksidanata koje poseduje u uništavanju slobodnih radikala. Nakon istraživanja koja su vršena u Sjedinjenim Američkim Državama saopšteno je da 100 grama godži bobica sadrži 25.300 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica, potrebnih za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme.

Upotreba:

S obzirom na njihov prijatan ukus, bobice gojia mogu da se konzumiraju sveže ili sušene, u obliku soka ili čaja od suvih plodova ili kao dodatak raznim pićima i jelima.

Suve bobice se dodaju kao ukusni i aromatični dodatak u jela od kuvanog pirinča, u osvežavajuće supe, u jelima sa svinjetinom, piletinom i povrćem, kao i za oplemenjivanje vina i piva, dodatak kolačima, sladoledu, slatkišima, hlebu.Koriste se za pravljenje džemova, marmelada, jogurta, kao začin i sos. Specijalitet je dodati ih u jagnjeću čorbu.

Sveže bobice koriste se za razna dinstana, pržena i pečena jela od zeleniša, mesa i  morskih plodova, kao i za  kaše  i slatkiše.

Mladi izdanci i lišće gojia dodaju se kao prilog pečenoj svinjetini i kao sastav mnogih salata. Najkvalitetniji način upotrebe bobica je pravljanje sokova, ali su vrlo skupi.

Čaj od suvih plodova gojia (Antistres čaj):U kipeću vodu staviti 3-4 suvih bobica gojija, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti i piti 3-4 puta dnevno.  Čaj od godži bobica je bogat antioksidantima, podstiče imunitet i dovodi u ravnotežu stresom „napadnut“ organizam.

 

text preuzet: godji.org


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins