Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Setimo ih se samo kada smo bolesni

Default Sub-Title Banner

Koji je vaš omiljeni ukus?

By In preporučljivo On 04/01/2016


Biljni čajevi su niskokalorični, osvežavaju napitci koji imaju brojna lekovita svojstva. Nažalost setimo ih se tek kada smo bolesni.

Po mogućstvu, čaj treba piti bez šećera ili s kašičicom meda kao zaslađivačem, a ukoliko ipak ne možete bez šečara, preporučujemo malo žutog. Ne treba piti ni vreo čaj zato što oštećuje nepca, usnu duplju i ždrelo, a u stomaku izaziva pravi stres. Ukoliko u toku dana pijete dosta kafe, ponekad je preskočite i popijte šoljicu čaja.

Tako ćete smanjiti količinu unetog kofeina. Topao čaj je dobar za usnu duplju, disajne organe i stomak jer topao napitak širi krvne sudove i olakšava belim i crvenim krvnim zrncima da se bore protiv bakterija, a bakterijama i virusima otežava napad na organizam. Nekoliko šoljica čaja dnevno znači i nekoliko šoljica unete tečnosti, što je korisno za organizam, a sprečava i gojaznost. Sam ritual ispijanja čaja može biti veoma koristan jer ako lagano ispijate čaj nekoliko puta dnevno, smirujete organizam bar desetak minuta i smanjujete stres. Kada nekoliko puta dnevno pijete čaj, tu pozitivnu i korisnu naviku prenosite i na svoju decu.

Međutim, bez obzira na to koliko je zdrav, ni s količinom popijenog čaja ne treba preterivati jer previše čaja (dva-tri litra dnevno) znači i previše tanina, kofeina i mnogo drugih sastojaka koji u većoj količini štete organizmu.

Zašto su dobri biljni čajevi?

KAMILICA – Ima analgetsko, anti-inflamatorno, antimikrobno i antispazmatičko dejstvo. Čaj od kamilice deluje smirujuće i često se koristi kao lek protiv nesanice. Ublažava bolove u želudcu, kao i  simptome loše probave: grčeve, nadutost, dijareju, konstipaciju, gastritis. Stišava bolove bubrega, jetre, žuči. Ublažava menstrualne tegobe.

NANA – Nana predstavlja spazmolitik, karminativ, dijaforetik, lokalni antiseptik i virostatik. Povoljno deluje na funkciju jetre i žučne kese I ublažava bolove. Koristi se i kao sedativ. Ima smirujuće dejstvo I pomaže u slučaju migrene.Ublažava simptome herpesa dok je virus još aktivan. Smiruje nadreženi želudac I olakšava menstrualne probleme. Može da pomogne I kod upale sluzokože u ustima, a koristi se I za poboljšanje apetita.

ŠIPAK – U 100 grama sušenog šipka ima oko 1700 mg vitamina C, a takođe sadrži vitamine A, D, E, kao I  voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide. Ublažava i sprečava infekciju bešike, glavobolju i vrtoglavicu. Otklanja umor, malaksalost i sklonost oboljenjima. Voćne kiseline iz šipka povoljno deluju na izlučivanje mokraće, pa sprečavaju stvaranje kamenca u mokraćnim kanalima i bubregu. Šipak se koristi u slušaju gastritisa, dijareje, avitaminoze I dehidratacije.

ŽALFIJA – Reguliše znojenje (prekomerno smanjuje, nedovoljno povećava). Deluje kao antiseptik, pa se primenjuje kod upala krajnika, desnih, mokraćnih kanala , kod želučanih tegoba, jetre, žuči. Neutrališe virus gripa i pojačava funkciju leukocita.

LIPA – Deluje smirujuće u slučaju grčeva, pomaže kod oboljenja bubrega, organa za disanje, nervnih slabosti, duševne premorenosti I stimuliše rad srca. Treba je povremeno koristiti jer kod permanentne upotrebe može izazvati oštećenje srca.

MAJČINA DUŠICA – Upotrebljava se u lečenju bronhitisa, kašlja, a ima i jaku moć dezinfekcije. Služi i kao sredstvo za poboljšanje rada želuca, a u smesi s koprivom i u lečenju malokrvnosti.Sadrži lekovito etarsko ulje koje ima dosta tanina pa se koristi protiv dijareje. Upotrebljava se i protiv crevnih parazita – dečijih glista. Lekoviti sastojci nalaze se jedino u listu i cvetu majcine dusice. Čaj se priprema u zatvorenom sudu jer majčina dušica sadrži lako isparljive sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni lako ispare, pa tako pripremljen čaj nema lekovitih svojstava.

HAJDUČKA TRAVA – Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kao I za lečenje svih stomačnih poremećaja, oboljenja jetre i zuči.Hajdučka trava ulazi u sastav gorkih čajeva, čajeva za čišćenje, pojačano lučenje žuči, čaja za normalizaciju metabolizma i čaja za umirenje. Zbog prisustva vitamina C daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri upotrebi hajdučke trave treba znati da kod osetljivih osoba može da izazove alergiju. U narodnoj medicini se koristi za zarašćivanje rana kao hemostiptik i ublažavanje bola, te otuda potiče i naziv biljke.Ubrzava krvotok, pomaže kod nekih poremećaja rada srca, jača organe za probavu.

BOSILJAK – Čaj od bosiljka ublažava glavobolju, smiruje i pije se protiv nesanice. Sadrži eterična ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija. Primenjuje se kod lečenja upala (želuca, creva), kod kašlja, početnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, bešike).

UVA – Ublažava tegobe kod upala mokraćnih puteva,olakšava izlučivanje mokraće i pomaže izbacivanje mulja,peska i kamenčića.

BELI SLEZ – U korenu belog sleza ima sluzi, pektina, skroba, saharoze, asparagina, betaina, masnog ulja i dr. Zbog velike količine izvrsne sluzi koristi se protiv upala organa za disanje i ždrela, interno ili za ispiranje guše i nosa u obliku macerata. Kao vrlo blago sluzno sredstvo daje se i protiv dijareje, za ispiranje polnih organa, za obloge na upaljena mesta itd. Iseckan koren drži se oko dva sata u hladnoj vodi (nikako u ključaloj) i za to vreme češće promeša. Na taj način se ekstrahuje samo sluz. Kuvanje korena (dekokt) nije dobro, jer se time izvlači i skrob, tečnost je gušća, ali je mutnija i brzo se pokvari, uskisne.Sluz iz belog sleza povoljno deluju kod kašlja, bronhitisa, upale pluća, bronhalne astme, kao i kod oboljenja probavnih i mokraćnih organa, upale materice, upale debelog creva i dr.

MATIČNJAK – List matičnjaka se bere i koristi pre cvetanja jer tada u njemu ima najviše mirišljavog etarskog ulja i tanina. Koristi se protiv nadimanja, neuralgije, “nervnih smetnji”, gađenja, povraćanja, proliva, ali služi I  za poboljšanje apetita i za jačanje organizma. Matičnjak umiruje i poboljšava opšte psihičko stanje organizma. Zbog toga se preporučuje kod histerije, hipohondrije i drugih  stanja. Takođe je koristan za smirivanje bola u želudcu, živčanih napada, lečenja  glavobolje i osećaja vrtoglavice kod trudnica. Blagotvorno deluje na srce.

KANTARION – Poseduje brojene lekovite I delotvorne supstance : etersko ulje, ugljenohidrate, belančevine, pektinsku i miristinsku kiselina, vitamin C,  tanin I dr.Fenolski spojevi u kantarionu imaju višestruko dejstvo, a najvažnija su antibakterijsko i antiparazitno . Kantarion smiruju upalne procese, otekline kod povreda (udarci, uganuća, iščašenja…), hematome, ublažava bolove i grčevite spazme unutrašnjih organa, čisti rane i krv, steže rane, štiti organizam od štetne radioaktivnosti, a ukoliko je organizam već ozračen tada radioaktivnost uklanjaja.Koristan je kod lečenja zapaljenja disajnog, probavnog, mokraćnog i reprodukcijskog sistema, glavobolja, nesanice i funkcionalnih srčanih smetnji.

RTANJSKI ČAJ – Sadrži dosta etarskog ulja i tanina. Ima jako antiseptično dejstvo te se koristi za lečenje organa za disanje, varenje i mokrenje. Takođe pomaže poboljšanju opšteg stanja organizma .Veoma je efikasan u lečenju diabetesa, zato što gasi žeđ i ublažava bolove u gastro-intestinalnom sistemu. Deluje I kao afrodizijak.

HIBISKUS – Brojna istraživanja dokazala su da čaj od hibiskusa snižava krvni pritisak I visoke nivoe holesterola. Zbog toga smanjuje I rizik od pojave srčanih oboljenja. Prirodan je blagi diuretik. Poseduje brojne antioksidante koji štite krvne sudove I srčani mišić od štetnog dejstva slobodnih radikala.

CRNI ČAJ – Poseduje nizak nivo kofeina, koji povećava  koncentraciju. Sadrži I fluor koji štiti zube. Ima  anti-inflamatorno dejstvo i smiruje digestivni  trakt. Koristi se I kao lek za dijareju. Poboljšava cirkulaciju krvi I reguliše nivo holesterola

 

(text preuzet: stetoskop.info)

 


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins