fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Najhranljivija biljka na svetu!

Default Sub-Title Banner

Moringa – “zeleno zlato”

By In preporučljivo On 30/11/2015


Da li ste možda skoro čuli za “čudesno drvo” ili “drvo života”? Ovi nazivi koriste se za opis Moringe – suplementa koji se koristi kao dodatak svakodnevnoj ishrani, a vodi poreklo od biljke Moringa oleifera. Ova najčešće uzgajana biljka iz roda Moringa, već hiljadama godina unazad pomaže ljudima u očuvanju zdravlja i terapiji bolesti.
Poreklom je iz Indije (tačnije raste u podnožju Himalaja), uzgaja se širom sveta, potpuno je bezbedna za konzumaciju i medicinski je odobren suplement.

Uvereni smo da svakodnevnom konzumacijom odgovarajućih količina namirnica (mleka, voća, povrća, …) unosimo dovoljne količine svih, našem organizmu, neophodnih nutrijenata. Međutim, da li je tako? Upoznaću vas sa moringom i uveriti da postoje nutritivno bogatije namirnice, nego one koje svakodnevno koristimo.

Za moringu sa sigurnošću možemo reći da je “više u jednom”. Svrstava se u najhranljiviju biljku na svetu sa preko 90 hranljivih materija: vitamina, proteina, aminokiselina, fitohemikalija, hlorofila,… Interesantno je da ne postoji nijedno drugo zeleno povrće koje sadrži više vitamina A (u obliku karotena) nego sveže lišće moringa drveta, a prah moringe sadrži sedamnaest puta više kalcijuma od mleka i petnaest puta puta više kalijuma od banane. S obzirom na navedenu činjenicu, konzumacijom moringe naš organizam snabdevamo čitavom paletom nutritivnih sastojaka prisutnih u formi u kojoj telo može lako da ih apsorbuje.

Očigledno je da je moringa, kao prava riznica nutritivnih sastojaka, izuzetna dopuna ishrani. O ovome svedoči i činjenica da pojedine humanitarne organizacije za borbu protiv gladi u nerazvijenim delovima sveta upravo koriste moringu. Posebna prednost ove biljke je da se svi njeni delovi mogu koristiti (lišće, cvet, mlado korenje, semenke).

Na domaćem tržištu možemo je naći u obliku praha lista moringe poznatog pod nazivom “zeleno zlato”. Ovaj suplement obezbeđuje neophodnu količinu nutrijenata za pravilan rast i razvoj deteta, za jačanje imuniteta i održavanje dobrog zdravlja i ostalih kategorija stanovništva (sportista, dojilja, starijih osoba).

Moringa pokazuje značajan efekat u terapiji i prevenciji mnogih oboljenja: tumora lupusa, ulcera, reumatoidnog artritisa, osteoporoze, povišenog krvnog pritiska, neuhranjenosti, raznih promena na koži, ublažava menstrualne tegobe i glavobolje, pomaže varenje i detoksikaciju organizma. S obzirom na to da moringa ima mogućnost da reguliše nivo šećera u krvi, svoj terapijski efekat ostvaruje i kod dijabetesa.

Mogli bismo ovako unedogled da nabrajamo oboljenja kod kojih je moringa ostvarila svoj blagotvorni efekat. Prah lista moringe možete umešati u kašasti sok, kaše od žitnih pahuljica, šejkove, jogurt ili čorbe od povrća.

Nus pojave prilikom konzumacije moringe do sada nisu uočene, pod uslovom da se koristi u preporučenim količinama. Dosadašnja iskustva su pokazala da mnogi ljudi u Africi svakodnevno koriste moringu (listove, seme, mahunu ili plod) za pripremu jela ili je dodaju hrani bez ikakvih negativnih posledica.

Dragana Filipović, nutricionista-dijetetičar
carpediemcentar.rs

( text preuzet sa: www.lepotaizdravlje.rs )


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com