fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Ehinacea - Prirodni čistač organizma

Default Sub-Title Banner

Osećate se slabo i bolesno? Pogledajte nešto više o čaju od echinacee.

By In preporučljivo On 01/09/2016


Ehinacea je posebno delotvorna kod čestih infekcija koje se zaleče antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što su ponovljene infekcija grla, disajnih puteva, uha…

Poznavaoci narodne medicine ehinaceu smatraju izuzetno snažnom i delotvornom biljkom u lečenju mnogih bolesti. Njena osnovna karakteristika su krupne glavičaste cvasti i seme koje ima sitne bodlje zbog kojih podseća na ježa, odakle je i izvedeno ime (na grčkom echinos znači jež). Ehinacea, koje ima više vrsta, potiče iz Severne Amerike, ali tri vrste – Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida, pokazale su najjača lekovita svojstva. Sve imaju ružičasti cvet i istovetne sastojke, a jedina razlika je u zastupljenosti korisnih materija. U različitim odnosima sadrže fenolkarbonske i depsidne kiseline – kafenu, hlorogensku i dikafeoilhinu, estre kafene i vinske kiseline, kao i ferulinske i vinske kiseline. Zastupljeni su i estri šećera, kao i drugi važni sastojci. Eterična ulja koja poseduje ova biljka sadrže čak 20 komponenti, među kojima i one za koje se u laboratorijskim uslovima pokazalo da uništavaju ćelije tumora.

Kao lek se koriste i nadzemni i podzemni delovi biljke, od nje se pripremaju sirupi, čajevi, tinkture, tablete, sokovi… Međutim, da bi se doziranje precizno odredilo, treba se obavezno posavetovati sa farmaceutom, jer preterivanjem može da se izazove i neželjeni efekat.

Američki Indijanci ehinaceu koriste protiv zmijskog ujeda i uboda otrovnih insekata jer ima antiseptično dejstvo, ali i za otklanjanje upala. Inače, najviše se koristi za podizanje i održavanje imuniteta, za bolju odbranu organizma od različitih virusa i bakterija. Ehinacea predstavlja prirodni antibiotik i veoma pouzdan čistač limfnih ćelija. Smatra se da deluje na povećanje odbrambene sposobnosti organizma tako što se povećava broj leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca. Istovremeno, stimuliše sintezu interferona, proteina koji učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija.

Najbolji efekat postiže se kada se sa preparatima na bazi ehinacee počne sa prvim simptomima, recimo, gripa ili prehlade, odnosno pre nego što se bolest ispolji i razvije, jer se organizmu u tom trenutku pomaže da se odupre infekciji. Ova biljka ima posebno izraženo antibakterijsko delovanje kod ubrzanog zarastanja rana i pomaže stvaranju vezivnog tkiva.

Ehinacea se pokazala delotvornom kod čestih infekcija koje se zaleče antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što je u slučaju ponovljenih infekcija grla, disajnih puteva, uha… Uspešna je i kod lečenja gingivitisa, odnosno upale desni, kao i kod paradontoze. Preporučuje se i za lečenje afti, gljivičnih infekcija usta i creva. Stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije, dok se u preventivnom smislu savetuje kod bronhitisa i oboljenja prostate. Ehinacea je moćan antioksidans i deluje na kancerogene ćelije, odnosno uništava ih. Sa vitaminom C i propolisom ima sinergističko dejstvo, odnosno pojačava im dejstvo.

Međutim, koja god da joj je namena, ne bi trebalo da bude duže u upotrebi od osam nedelja u kontinuitetu, savetuju nemački stručnjaci. Ehinacea je biljka namenjena intenzivnoj i kratkoj terapiji. Preporuke su da se kao prevencija koristi četiri do šest nedelja, i to najbolje u periodu godine kada su infekcije i prehlade najčešće. U slučaju da infekcija već postoji, najbolje je da se koristi nedelju, dve u visokim dnevnim dozama.

Ehinacea postoji i u obliku spreja za grlo, deluje lokalno, antivirusno, antibakterijski i protivupalno. U ponudi su najčešće kapsule sa 400 miligrama standardizovanog ekstrakta ehinacee, koje se koriste u zavisnosti od intenziteta bolesti i imunološkog stanja organizma.

KO NE SME DA JE KORISTI
Zbog svojih imunostimulativnih svojstava ehinaceu ne treba primenjivati kod autoimunih oboljenja, kao što je sida, multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis, kolagenoza… Ne primenjuje se ni kod dece mlađe od dve godine, kao ni tokom trudnoće i dojenja. Kontraindikovana je i istovremena primena sa imunosupresivima i kortikosteroidima. Takođe, do smanjenja protivupalnih svojstava može doći ukoliko se istovremeno koristi sa sedativima, hipnoticima i beta blokatorima.

PRIPREMA ČAJA

* Za pripremu čaja treba uzeti 30 do 50 grama iseckanog korena biljke. Sve to staviti u litar kipuće vode da odstoji desetak minuta, a onda sipati u šolju i piti. Da bi se postigao željeni efekat u toku dana treba popiti tri do pet šolja ovog čaja.

* Pet delova korena ehinacee dužine 2,5 cm stavi se u lonac sa oko 500 ml vode i pusti da krčka pola sata na tihoj vatri. Tako spravljen čaj pije se dva do tri puta dnevno.

 

text preuzet: b92.net


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com