Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu
Default Banner Title

Default Sub-Title Banner

Ovo su najzdravije namirnice za koje nikada niste čuli

By In preporučljivo On 07/02/2017


Maslinovo ulje, kivi, bobičasto voće… svi znamo da su to neke od najzdravijih namirnica, ali postoje i one koje su još zdravije – ali već pomalo zaboravljene.

Predstavljamo vam listu supernamirnica za koje verovatno nikada niste čuli, a mogle bi da budu neverovatno dobre za vaše zdravlje.

1. Amarant – ima izuzetno hranljivu vrednost zbog visokog udela belančevina, ugljenih hidrata, vitamina B1 i E i minerala. Za razliku od većine žitarica ne sadrži gluten.

2. Čaj Pu-erh – kineski specijalitet–raritet. Po mnogo čemu je unikatan, predstavlja posebnu grupaciju čaja. Izgledom i bojom šoljice nalik na oolong čaj, ima najviše kofeina od svih čajeva pa se odgovor na pitanje “Šta piti umesto kafe?” sam nameće – pu-erh čaj kao prirodna i zdrava zamena za kafu.

3. Piskavica – tonik za probavu i lek za dijabetes. To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata. Može se svrstati u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cenjena. U lečenju i ishrani koristi se njeno seme, koje je neizbežan sastojak karija i drugih začinskih mešavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku

4. Zlatne bobice – Zlatne inka bobice su suvo voće slično suvom grožđu. Inka bobice su slatkog ukusa koji se stapa s kiselim pa tako pruža celovitu, jedinstvenu i ugodnu harmoniju ukusa. Inka bobice podstiču metabolizam, a razlog leži u visokom nivou vitamina B12. Inka bobice su zato izvrstan prirodni izvor energije

5. Aronia bobice – Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izuzetno veliku lekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih stvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno dejstvo jer u velikom procentu “ubija” maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti

6. Celer bjelaš – Celer bjelaš (rebraš) na ceni je kao vrlo vredna lekovita biljka. Fantastičnog je ukusa i sirov. Za konzumaciju se koriste lisne peteljke i lišće

7. Sveti bosiljak – Sveti bosiljak (lat. Ocimum sanctum), poznat i kao Tulsi, opravdano smatraju kraljem lekovitog bilja. To je najpoznatija lekovita biljka Indije, cenjena hiljadama godina, ne samo zbog izuzetno lekovitih vrednosti već i zbog svog dejstva na um, telo i duh.

8. Hemp semenke – Semenke konoplje dobijene su mehaničkim odstranjivanjem vlaknaste ljuske na način koji omogućava maksimalno očuvanje nutrijenata. Prirodno sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline, u optimalno iskoristivoj srazmeri (1:3), što ih čini odličnim izvorom nezasićenih masnih kiselina. Takođe, sadrže vitamin E i lecitin, antioksidanse itd.

9. Mungo pasulj – Mungo pasulj je veoma hranjiv. Odličan je izvor proteina i dijetalnih vlakana, a takođe sadrži vitamine A, C i E, i minerale fosfor, magnezijum, gvožđe i kalcijum. U 100g kuvanog mungo pasulja nalaze se 105kcal, 0,38g masti, 7,02g proteina, i 19,15g ugljenih hidrata i 7,6g vlakana. Klice mungo pasulja u 100g sadrže 30kcal, 0,18g masti, 3,04g proteina, te 5,94g ugljenih hidrata i 1,8g dijetalnih vlakana.

10. Nori alge – Najvažnija osobina alge nori je obilje vitamina A, čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe. Nori alga ima i izuzetno visok sadržaj kvalitetnih belančevina (dva puta više iste količine goveđeg odreska). Nori alge su bogate vitaminima B i C, kalcijumom i gvožđem, niacin (vitamin B3), kao i vitamin B12 koji pomaže funkciju nervnog sistema i snižava nivo holesterola. Nori alga sadrži i ulja koja sprečavaju zakrečenja arterija i taurin (aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak). Nori pomaže i u lečenju bolesti beri-beri.

11. Peppadew papričice – Peppadew su južnoafričke papričice posebne slatko-pikantne arome koja ih čini jedinstvenom namirnicom poznatom širom sveta. Peppadew papričice ne sadrže konzervanse, GMO, veštačke boje…


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins