fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Najčešći letnji stomačni problemi

Default Sub-Title Banner

Prirodni lekovi protiv dijareje

By In preporučljivo On 31/07/2016


Proliv ili dijareja podrazumeva ucestale stolice, kasaste ili cak vodenaste i kada njihova dnevna kolicina iznosi preko 300 grama.

Najcesce je u pitanju akutni proliv koji se javlja kod prethodno potpuno zdravih osoba, pogotovo tokom leta. Akutni proliv je obicno posledica infekcije organa za varenje, koja nastaje pod uticajem raznih bakterija, virusa, gljivica ili parazita. Ovakva vrsta infekcije cesto moze trajati od svega nekoliko sati do nekoliko dana.

Hronicni proliv je mnogo ozbiljniji jer gotovo uvek ukazuje na neki drugi problem u organizmu i pojavljuje se kao jedan od simptoma. To moze ukazivati na poremecaj organa za varenje, vaskularne bolesti creva, maligne bolesti digestivnog trakta, poremecaj metabolizma u slucaju dijabetesa, hipertireoze, uremije i slicno… Osim toga, hronicni proliv moze se pojaviti nakon raznih operativnih zahvata ili kao posledica zloupotrebe laksantnih sredstava, antibiotika… Sledi logican zakljucak da je lecenje hronicnog proliva veoma komlpeksno i treba ga sprovoditi uz nadzor lekara.

Nasuprot tome, akutni proliv se u vecini slucajeva moze zaustaviti upotrebom jednostavnih tradicionalnih lekova. Prirodni lekovi protiv proliva se brzo pripremaju i uz paralelnu primenu dijetalne ishrane, brzo deluju.

1. Dakle, u slucaju proliva izazvanog bakterijama i virusima, na prvom mestu treba obratiti paznju na ishranu koja treba da sadrzi namirnice sa sto manje vlakana, uz puno tecnosti. Posebno izbegavati mlecne proizvode, masnoce i secer. Tih dana u ishrani treba forsirati dvopek, krekere, pirinac, barenu piletinu, jaja, kao i nemasne bistre supe, da bi se izbegla dehidracija organizma.

2. Za suzbijanje proliva veoma je korisno piti vodu u kojoj je prethodno kuvan pirinac, naravno bez dodatka masti. To se u narodnoj medicini popularno zove “pirincana voda“.

3. Crna cokolada je odvajkada poznat prirodni lek protiv proliva. Ona zaista ima to svojstvo da “steze stolicu”. Sa njom nema potrebe preterivati, cesto je dovoljno pojesti 2-3 kockice.

4. Rendana jabuka je takodje korisna u ovakvim situacijama jer je bogata pektinom (neka vrsta biljnog zelatina), a najbolji izbor je kisela jabuka. Rendana jabuka pre konzumacije treba da se ostavi da odstoji (oko 2 sata). Jeste da ce za to vreme dobiti tamnu boju i nece lepo izgledati ali bas takva deluje protiv proliva.

5. Borovnica isto tako, moze zaustaviti akutni proliv.

6. Sto se tice herbalne medicine za lecenje proliva najpopularniji su caj od lista kupine, caj od lista dunje i caj od sipka.

7. Ukoliko je proliv izazvan bakterijama, sto je cesta pojava u letnjim mesecima, dobro ce doci i caj od djumbira jer ima antibakterijska svojstva.

8. Na kraju, treba naglasiti da ulje divljeg origana spada u najmocnija prirodna sredstva sa antiseptickim dejstvom, pa svakako moze biti od velike koristi za lecenje dijareje ciji je uzrok takozvano “trovanje hranom”.

 

Napomena: Ukoliko se nakon 5-6 dana i dalje pitate: “Kako zaustaviti dijareju?”, imate dobar razlog da posetite lekara jer se verovatno ne radi o bezazlenom akutnom prolivu.

 

text: www.priroda-leci-sve.com


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com