fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Najefikasnija biljaka za rešavanje problema opstipacije

Default Sub-Title Banner

Psilijum

By In preporučljivo On 21/09/2016


Psilijum (Psyllium) je biljka poznata kao i indijska bokvica ili trputac. Jedna od najefikasnijih biljaka za rešavanje slučajeva zatvora je Psyllium koji je poznat i kao indijski trputac, psilium ili buhačica (Plantago ovata). Psyllium je i zajednički naziv koji se koristi za nekoliko sorti biljaka roda Plantago čije se seme koristi komercijalno za proizvodnju sluzi. Psyllium je slatka, opora jednogodišnja biljka s razgranatom stabljikom sa vrlo uskim listovima. Sitni cvetovi su složeni u glavičaste cvatove na vrhu stabljike, kao i na bočnim izbojima, a raste u Indiji, Iranu, Maloj Aziji i u južnoj Evropi.

Psilijum ima dugu istoriju korištenja u celom svetu. U Indiji se Psilijum koristio još pre 5000 godina isto koliko dugo se primenjuje i poznati Ayurveda sistem medicine. Nemačka je 1990-ih zakonski odobrila korištenje Psiliuma za smanjenje nivoa holesterola. Godine 1998. Food & Drug Administration (USFDA) iz SAD odobrio je korištenje dodataka u prehrani koji sadrže Psilijum. Ova biljka se koristi u tradicionalnoj medicini u indiji, Kini, Evropi i SAD-u dugi niz godina. Na našim prostorima se pojavljuje 90-tih godina i postaje sve popularnija biljka koja se primenjuje pri lečenju.

Sastav Psilijuma

Psilijum je biljka koja ima ljuske sa vlaknima koja imaju izuzetnu moć upijajanja vode. Ljuspice su u suštini sloj zalepljen oko semena.Psilijum sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, iridoide (aukubozid) i mnogo sluzi. Nutritivna vrednost mu se sastoji uglavnom od glikozida, belančevina, polisaharida, vitamina B1 i holina. Samo seme sačinjava 40% linolna kiselina (LA), od suštinske važnosti za zdravlje. Ljuspice se uglavnom sastoje od biljnih vlakana koje zovemo hemiceluloza što je kompleks ugljenih hidrata koje nalazimo u žitaricama, voću i povrću. 100 g Psilijum ima 350 kcal samo iz ugljenohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži proteine niti masti!!!

Lekovita svojstva i dejtvo Psilijuma

Psilijum svoj volumen uvećava čak za 10-15 puta zahvaljujući polisaharidnim sluzima. koje privlače vodu i vezuju je za sebe što omogućava olakšano pražnjenje creva. Ova biljka deluje tako što omotač oko semena sadrži sluz, bubri i na taj način stvara veću zapreminu te bolju lubrikaciju. Da bi Psilijum vlakna efikasno funkcionisala, moraju apsorbovati dovoljno vode kako bi delova poput meke i nežne četke. U odnosu na druga dijetalna vlakna, Psilijum je jedan od retkih izvora vlakana, koji nije povezan sa prekomernom nadutosti. Iako je Psilijum prvenstveno laksativ, izuzetno je zanimljivo da može povoljno delovati i na smirenje proliva. Psilijum je izuzetno efikasan pri drenaži creva, pri ublažavanju problema sa hemoroidima i drugih problema vezanih uz varenje. Efikasan protiv dijareje umirujući je omekšivač i laksativ, a efikasan je i kod sindroma iritabilnog creva. Redovnim korišćenjem možete eliminisati problem gasova i nadutostiost u stomaku, koji su inače rezultat nedostatka bakterija. Dokazano je da Psilijum pomaže i pri regulisanju povećanog holesterola. U fitoterapiji se koristi za rešavanje problema hronične konstipacije, proliva, dizenterije, cistitisa, problema sa motilitetom creva sa gubitkom stolice (kod analnih fistula, hemoroida, sindroma iritabilnog kolona, nakon operacije creva, problema u trudnoći) i površinski kod furunkuloze. Njime možete zameniti opasne purgative poput sene i krkavine, te sintetičke lekove. Redovno uzimanje ima dobar uticaj na regulaciju stolice, a može pomoći i kod kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa. Poznato je da Psilijum umiruje i štiti membrane ćelija od upale, a uspešno apsorbuje toksine stvaranjem sunđerasto gelatinozne mase u crevima. Nedovoljno je istražena njegova efikasnost u primeni lečenja kod raka debelog creva, konstipacije, srčanih bolesti, viška kilograma. Ako i nemate zdravstvenih problema, slobodno možete preventivno koristiti Psilijum sa propisanom količinom vode. Potpuno je prirodan, bezbedan te ga mogu koristiti sve generacije. Odličan je za detoksikaciju.

Primena Psilijuma

Primena biljke Psilijuma je višestruka prvenstveno u efikasnom rešavanju određenih zdravstvenih problema sve do same primene u kulinarstvu tokom pripreme raznovrsnih jela, pa čak i u pripremanju palačinki. U zdravstvene svrhe se preporučuje korišćenje od najmanje dva puta godišnje.

Napomenimo da Psilijum ima i veliku ulogu u pripremi hrane kao adekvatna low carb  zamena. Radi svoje lagane želatinaste konzistencije može pomoći u povezivanju smese i pravljenju namaza od voćnog soka.

Psyllium je dostupan u kapsulama, prahu ili ljuskicama.

 

http://lekovitasvojstva.com/

 

 

 


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com