fbpx
Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Da li ste probali šećer od kokosa?

Default Sub-Title Banner

Zdravija zamena bilo kog zaslađivača!

By In preporučljivo On 19/05/2016


Zdravija alternativa za zaslađivanje raznih napitaka, pripremu poslastica ili kao dodatak kašama i voćnim salatama

Dosadio vam je žuti šećer ili niste uspeli da se naviknete na kafu sa stevijom? Na dijeti ste i tražite alternativni zaslađivač za omiljene napitke?
Šećer od kokosovog cveta ima izuzetno nizak glikemijski indeks, daleko niži od šećera šećerne trske, javorovog sirupa ili meda, pa se preporučuje osobama koje su na redukcionim dijetama. Glikemijski indeks kokosova šećera ocenjen je sa GI 35. Poređenja radi, šećer od trske ima GI 68. Intenzivne je smeđe boje i prijatnog mirisa koji podseća na karamelu, a ne na kokos.
Kokosov šećer sadrži 16 aminokiselina, 12 vitamina, uključujući vitamine C, B1, B2, B3 i B6 i 13 minerala koji su potrebni našemu telu. Kokosov šećer predstavlja bogat izvor gvožđa i kalijuma. Ima četiri puta više magnezijuma i deset puta više cinka od nerafinisanog žutog šećera od šećerne trske, a mogu ga uzimati i dijabetičari.
Vrlo brzo se otapa u tečnostima i ne ostaje na dnu šoljice, kao što je čest slučaj sa žutim i belim šećerom. Kao i sa ostalim alternativnim prirodnim zaslađivačima, potrebno je nekoliko dana privikavanja na novi ukus kafe. Tokom ispijanja kafe, u ustima ostaje lagani trag „zapečene karamele“, koji se nekoliko minuta nakon konzumiranja neutrališe.
U poređenju sa sve popularnijom stevijom, kafa s kokosovim šećerom je nekako „lakša“, kažu upućeni. Dok stevija preuzima ukus u kafi, šećer od kokosa u manjim količinama gotovo joj uopšte ne menja ukus. Za one koji vole slađu kafu, biće potrebno staviti barem tri kašičice.
Šećer od cveta kokosove palme koristi se kao zdravija alternativa konvencionalnom šećeru, za zaslađivanje raznih napitaka, za pripremu poslastica ili kao dodatak kašama i voćnim salatama.
Kako organski kokosov šećer nije visoko procesirana namirnica njegova boja, slatkoća i ukus variraju, pa ne postoje dve serije koje su identične. Izuzetno je pogodan za kuvanje i pečenje, jer osim ukusa koji se izvrsno spaja s mnogim namirnicama, kokosov šećer jako dobro podnosi visoke temperature i zahvalan je pri termičkoj obradi.
Kokosov šećer dolazi u dve forme, u kristalima ili granulama, čvrst ili tečan. Sok se prikuplja direktno iz cvetnih pupoljaka kokosove palme, tako što se napravi mali rez na samom cvatu iz kojeg curi biljni sok. Sok se prikuplja u posude od bambusa, a zatim kuva dok se ne zgusne i poprimi karamelasti oblik. Nakon toga se suši, a potom melje u prah, kako bi imao kristalizovani oblik.
Šećer od kokosa tradicionalno se koristi kao hrana, ali i kao prirodna medicina, u zemljama Južne i Jugoistočne Azije gde kokosove palme rastu u izobilju, a svetski najveći proizvođači su Filipini i Indonezija. Kokosove plame u proseku donose i do 75 odsto više šećera po hektaru nego šećerna trska, što je daleko isplativije i doprinosi privrednom rastu u zemljama u razvoju.

 

www.magicnobilje.com


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com