Bio Una Zdrava hrana, Novi Sad, Veleprodaja i maloprodaja

+381-(0)21-445-300 office@bio-una.com

Menu

Počinje šestonedeljni božićni post.

U posni program spada gotovo ceo BIO UNA asortiman

Post je zdrav

By In Vesti On 27/11/2015


Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i od zlih misli i dela. Obroci su tokom posta uglavnom zasnovani na žitaricama, jelima od ribe, povrću i voću. Nutricionisti kažu da ovakva hrana povoljno utiče na naše zdravlje. Takođe, tokom posta, telo troši rezerve hrane kako bi dobilo potrebnu energiju, pa se na taj način eliminišu i toksini iz organizma.

Zašto postimo 

Ciljevi posta su čišćenje tela, jačanje volje, proslavljanje Boga i poštovanje njegovih svetitelja. Post se zasniva na primeru Isusa Hrista, koji je 40 dana pre nego što se suočio sa Satanom, postio na hlebu i vodi.

Oni kažu da posna hrana ubrzava metabolizam, povoljno utiče na srce i krvne sudove, pomaže u borbi protiv alergija i migrena, čak i PMS tegoba. Riba, jedna od namirnica koja se najčešće jede tokom posta, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Ipak, lekari kažu da prilikom posta treba biti oprezan. S obzirom na to da u tom periodu unosimo namirnice sa manje proteina i masti, koje su potrebne organizmu za svakodnevne napore, važno je da jedemo redovno i raznovrsnu hranu, ali i da unosimo dovoljno vode, kako bismo sprečili eventualnu glavobolju.

Kako se pravilno posti

Ulje i vino su tokom božićnog posta dozvoljeni svim danima, osim sredom i petkom, kada bi trebalo jesti hranu spremljenu na vodi. Takođe, riba i vino se mogu konzumirati svake subote i nedelje, kao i na praznike, čak iako padnu u sredu ili petak.

Poslednja sedmica pred Božić podrazumeva stroži post, pa tada ne bi trebalo jesti ribu i hranu spremljenu na ulju, već samo povrće skuvano u vodi.

 

(text preuzet: mondo.rs)


Related Posts

Pre-made Skins

Here you can see the pre-made skins for Vertikal. Vertikal is a true high quality and clean multi-purpose theme which will fit for any business and websites.

Please take a look at these demos. We believe Vertikal will suit for you and you will love it as much as we do...

Pre-made skins